Emo annetaan aina emottomaan pesään

Mehiläiset pitävät omaa sukuaan aina ylivertaisena muualta tuleviin emoihin nähden. Siksi emoa ei voi antaa pesään jossa jo on emo, emokenno tai työläisemoja. Näissä tapauksissa annettu emo tapetaan lähes varmasti. Jo päivänkin emottomuus muuttaa tilanteen täysin. Emottomuutta tuntevat mehiläiset ottavat uuden emon mielellään vastaan.
Emottomuuden toteaminen on kokemattomalle tarhaajalle hankalaa. Se, että munia tai toukkia ei näy, ei vielä takaa kovin hyvin emottomuutta, sillä emon kadotessa parveilun tai muun syyn takia, pesään kasvatetaan uusi emo, joka alkaa munia vasta pitkän ajan jälkeen. Pesän oma emo on pariutumattomanakin pesänsä valtiatar ja uuden annetun emon selviytymismahdollisuudet ovat olemattomat.
Jos vanhaa emoa ei poista itse, on varminta antaa mehiläistenkertoa emottomuutensa. Jos sikiöitä ei ole, annetaan toisesta pesästä avosikiökakku. Hetken aikaa emottomana ollut pesä alkaa jo vuorokaudessa rakentaa pikkutoukista hätäkennoja uudeksi emoksi. Tällainen pesä ottaa hyvin emon vastaa, kunhan hätäkennot poistetaan emon antamisen yhteydessä.