Järki-emot

Mehiläisemo, jota myös kuningattareksi kutsutaan, on mehiläispesän sydän. Emo on kaikkein pesässä olevien mehiläisten äiti, joka kesäkaudella munii lähes tauotta uusia munia pesän mehiläismäärän lisäämiseksi ja ylläpitämiseksi. Parhaina päivinä alkukesällä emo munii 2000 – jopa 3000 munaa päivässä. Koska emo on ainoa lisääntymiskykyinen yksilö, pesän eloonjäänti on täysin emosta riippuvaista. Jos emo katoaa tai kuolee, tai emon kunto heikkenee, pitää mehiläisten tietää heti tilanteesta, jotta ne voivat alkaa kasvattamaan uutta emoa pesään. Tätä viestintää varten emo tuottaa koko ajan tuoksuaineita – feromoneja- joiden laatu ja määrä kertoo koko ajan mehiläiselle emon tilanteesta pesässä. Viestintä on nopeaa. Jos emo poistetaan niin jo tunnin päästä kaikki pesän mehiläiset ovat hyvin tietoisia siitä, että emo on kadonnut.

Mehiläisroduista
Mehiläisistä on kehittynyt luonnonvalinnalla useita alueellisia rotuja, jotka ovat keskenään hyvin erilaisia. Euroopassa päärodut ovat tumma mehiläinen (Apis mellifera mellifera), italialainen (A.m. ligustica ) ja krainilainen (A.m. carnica)

Tummat mehiläiset selvisivät viimeisen jääkauden läpi Espanjan niemimaalla ja levittäytyivät sen jälkeen Pohjos-Eurooppaan Alppien pohjoispuolelle. Italialaiset selviytyivät Italiassa ja levittäytyivät jääkauden jälkeen koko niemimaalle.  Krainilaiset selvisivät Balkanilla ja miehittivät jääkauden jälkeen Alppien itäpuolen.

Pohjoisimmat alueet, joissa on ollut luonnonvaraisia mehiläisiä ovat Etelä Ruotsi ja  – Norja. Suomessa ei ole mitään merkkejä siitä, että täällä olisi elänyt villimehiläisiä, mutta todennäköisesti niitä on ollut jääkauden jälkeisellä lämpimällä kaudella. Villimehiläisten esiintymisen pohjoisraja on usein samalla linjalla kuin pähkinäpuiden esiintymisen pohjoisraja.

Järki -emot

Kasvatamme mehiläisemoja omaan käyttöön ja myös myyntiin. Emme ole varsinaisia systemaattisia mehiläisten jalostajia, sillä meillä ei ole siihen aikaa, eikä intohimoakaan. Tavoitteemme on valintajalostuksen avulla tuottaa hyviä käyttöemoja, jotka ovat terveitä, tuottavia ja mukavia hoitaa. Koska olemme hoitaneet ja lisänneet tätä omaa mehiläiskantaamme jo vuosikymmenet, se on sopeutunut pohjoisiin olosuhteisiimme erinomaisesti. Emot ovat aina yksilöitä, mutta pääsääntöisesti olemme saaneet myyntiemoistamme erittäin hyvää asiakaspalautetta.

 

Yllä olevasta videosta huomaa hyvin, kuinka hankalaa merkittömän emon löytäminen pesästä on.