Buckfast

Buckfast- mehiläinen on jalostuksen avulla aikaansaatu mehiläisrotu. Nimi tulee Englannista Buckfastin luostarista, jossa munkkiveli Adam laitettiin mehiläisten hoitajaksi 1920 -luvulla. Pian hänen aloitettua työnsä Wrightin saaren nimellä nimetty salaperäinen mehiläissairaus tappoi suurimman osan luostarin ja koko Englannin mehiläisistä. Luostarin mehiläispesistä jäivät henkiin vain italialaisen ja pohjoismaisen mehiläisen risteytykset. Tämän seurauksena munkki päätti kehittää kestävämmän mehiläiskannan ja alkoi käyttää systemaattista jalostustyötä sen kehittämiseen.

Emojen ominaisuuksia vertailtiin järjestelmällisesti ja parhaat emot vietiin eristykseen nummille tuottamaan haluttuja ominaisuuksia sisältäviä uusia emoja. Huonoja emoja karsittiin koko ajan. Veli Adam ei sitoutunut minkään yksittäisen rodun käyttämiseen, vaan hankki erirotuisia mehiläisiä ja risteytti niitä keskenään. Tällaiset risteytykset eivät tuota samanlaisia jälkeläisiä ja siksi veli Adam kehitti menetelmän, jossa sama ryhmä risteytettiin uudestaan niin, että ryhmästä muodostui usean sukupolven jälkeen vähitellen sellainen, että jälkeläiset olivat vanhempiensa kaltaisia.

Buckfast –mehiläisistä kehittyi tämän risteytysvalinnan tuloksena kestävä ja tasainen, parveiluhidas mehiläinen. Veli Adam jatkoi työtään 1980-luvulle ja sen jälkeen monet emonkasvattajat alkoivat käyttää hänen mehiläisiään ja jalostaa niitä eteenpäin saman periaatteen mukaan.  Nykyään Buckfast – mehiläisten kehittämisen painopiste on Euroopan saksankielisellä alueella.

Buckfast  on rotu, jota käytämme eniten. Buckfast – mehiläisemme ovat alun perin peräisin Juhani Lundénin emoista, mutta matkan varrella niihin on sekoitettu myös muita mm saksalaisia buckfast- kantoja.

Buckfastit ovat rauhallisia ja parveiluhitaita. Pitkän jalostusvalinnan vuoksi emojen väliset erot ovat pienempiä kuin muilla mehiläisillä. Olemme saaneet hyvää asiakaspalautetta emoistamme.
Buckfastit ja italialaiset- mehiläiset voivat risteytyä ongelmitta keskenään, niiden jälkeläiset toimivat hyvin ja ovat elinvoimaisia, mutta silti rauhallisia.